Ukryte Zalety Systemu x Psychocukier

 

▪ Ukryte Zalety Systemu (Wrocław)
Od lat są czołową kapelą w polskim post-punku. Nowa płyta zatytułowana „Sposób użycia” ukazała się nakładem Anteny Krzyku. To post-punk jakiego nam trzeba. Wyrazisty, tak bardzo O CZYMŚ, zagrany z precyzją maszyny. Muzycznie – kombinat rytmu. Potężne koła zamachowe non stop pchają ten zespół do przodu. To też jest absolutnie doskonały tekstowo album. Niemal jak wzorzec post-punkowej liryki – poważnej, zaangażowanej, ale prostej i bezpośredniej, bez patosu. Ta płyta jest miedziorytem z Polski ostatnich lat.

„Wszyscy musimy tam być. Bo to wspólna sprawa, wszyscy musimy tam być”.
https://uzs-ukrytezaletysystemu.bandcamp.com/
https://youtu.be/DYP01k9uUHg
https://youtu.be/LZB-jhNyZzI
https://www.facebook.com/UkryteZaletySystemu/

-> Psychocukier (Łódź)
W październiku 2018 r. ukazała się ich piąta płyta pt. "Antypody Umysłu".
Newsweek Polska pisał o niej tak: "Na „Antypodach Umysłu” trójce łódzkich muzyków udało się połączyć wszystkie te elementy, które na różnych etapach ich kariery stanowiły o oryginalności zespołu. Sasza Tomaszewski i Piotr Połoz ułożyli kilka naprawdę dobrych rockowych piosenek, z prostymi, garażowymi riffami oraz ponurymi tekstami napisanymi po polsku, m. in. „Sad & Pretty” i „Daj mi serce”. Nie zabrakło również dobrych momentów instrumentalnych, które pozwalają muzykom pograć znacznie bardziej jazgotliwie, jak np. w „Fudze”. Zespół brzmi na tej płycie mocno, psychodelicznie."

W tej chwili chłopaki pracują nad szóstą płytę, pod roboczym tytułem „Bluźnierca z Mózgowa”, która wyjdzie w tym roku.
Punk, hałas, krautrock, charyzma.

Teledyski:
Psychocukier - Cantus Cycneus
https://www.youtube.com/watch?v=6OJkfASiidM

Psychocukier – 7
https://www.youtube.com/watch?v=F3Vef7EShN4

Cała płyta:
https://www.youtube.com/watch?v=rYtydQvlk5k HYPERLINK "https://www.youtube.com/watch?v=rYtydQvlk5k&list=PLNv8eGJaR5Vjjgz_uP2qqUFQcYPSV6glz"& HYPERLINK "https://www.youtube.com/watch?v=rYtydQvlk5k&list=PLNv8eGJaR5Vjjgz_uP2qqUFQcYPSV6glz"list=PLNv8eGJaR5Vjjgz_uP2qqUFQcYPSV6glz

Dyskografia:
1. Małpy morskie (2007) – Love Industry/ CD
2. No More Work! (2008) – Love Industry/ CD
3. Królestwo (2011) – Antena Krzyku/ CD
4. Diamenty (2013) – Nowe Nagrania/ CD, LP
5. Antypody Umysłu (2018) – Nowe Nagrania/ CD, LP

Książka o zespole:
Piotr Napres “Psychonauci” (2018) - Kosmos Kosmos + Nowe Nagrania/ wersja papierowa

Opowieść o łódzkim zespole rockowym. Zapis czterech lat towarzyszenia członkom zespołu na próbach, w klubach, na koncertach. To też trochę miejscami gorzka opowieść o polskiej scenie rockowej, o rządzących nią układach i o tym, jak trudno jest pozostawać wiernym swoim ideałom. Marzenia o karierze, beztroskim życiu w oparach alkoholu i dziewczynach na zawołanie szybko ustępują ponurej rzeczywistości. Wybór jest prosty: albo „nieznośna le(p)kość bytu" albo wygodne, ustabilizowane życie. Tylko czy można być szczęśliwym bez marzeń, nawet jeżeli okazują się złudzeniami? Czy wolność rockandrollowego życia jest prawdziwą wolnością? Na te pytania stara się znaleźć odpowiedzi młody autor, fan i przyjaciel chłopaków z Psychocukru. Jak wyglądało to doświadczenie? Co odkrył i czy odnalazł swoją drogę do wolności?

W trakcie koncertu możliwość zakupu CD, LP i książki.

Gdzie i kiedy

Miejsce: Wyjście awaryjne

Data: 14.02

Godzina: 20:00

Wstęp: 20/25 zł

Wydarzenia na facebooku: fb